Dolgok,amiket jó lett volna, ha tudtam volna az étkezési zavaraim előtt

Késő este van, és kis túlzással egész nap azon gondolkoztam,mit hozzak el nektek ma. Nos, a gondolkodás ilyen sokáig tartott, úgyhogy bele is vágok.

Először is,a sportolásról szeretnék beszélni.
 Elterjedt tévhit,hogy sporttal lehet fogyni, étkezéstől független. Ez teljesen irreális,mivel ha cukrot,zsírt,lisztet zabálsz egész nap nem fog rajtad segíteni még 1 órás torna se. Maximum nem fog olyan sok minden lerakódni a testedben. Fogyni csupán étkezéssel lehet, a sportolás az csak anyagcsere fokozó, és segíti,hogy ne legyen löttyedt tested. Én természetesen sportolással akartam lefogyni,azon a nyáron nem sikerült még formálódnom sem.
A másik fontos dolog,amit még ezen a témán belül szeretnék megemlíteni az az erősödés. Akárcsak a zsírbontás,az izomnövesztés is csak megfelelő étrend mellett sikerülhet. Én persze nem foglalkoztam a fehérjével,bár akkoriban még nem is igazán mutatkoztak a fehérje típus jelei rajtam(miért is kellett volna?) Ettem húst, rengeteg sajtot, néha olajos magvakat is,úgyhogy nem volt probléna,de ez a mennyiség sem volt megfelelő ahhoz,hogy bekövetkezzen az izmosodás. Akkoriban még nem is akartam,sőt,néha féltem attól,hogy túl sok izmom lesz. Micsoda badarság,amint írom ezeket a sorokat,szégyellem magam. Soha,de soha nem fogsz kinézni,mint egy testépítő,akármennyit is edzel,vagy fehérjesús a diétád. Ahhoz radikális életmód kell,és rengeteg táplálékkiegészítő. Persze izmosodhatsz, ha az a célod,vagy csupán egy szálkás test, de ne félj attól,hogy valaha is férfira fogsz hasonlítani,mert nem.(persze az utóbbiak a női olvasómnak szóltak).
Eleinte utáltam sportolni,nem is csoda. Időpocsékolásnak tartottam,mégis megcsináltam,annak reményében,hogy egyszer csak élvezni fogom. A mai napig várom ezt az érzést. Hiába szeretem a tornáimat, a folyamatot nem élvezem,mindig a végét várom,és úgy érzem,ez most a testemnek kell,és nem a lelkemnek. Nos,mielőtt szeretnétek belekezdeni a sportolást, fontos,hogy tudatosodjon bennetek,hogy a bologságért csináljátok,és másodlagos cél legyen a testi egészség.

És akkor most jöjjön az étkezés. Ide rengeteg dolgot tudnék felsorolni.
Kezdem az alapanyagcserével,mert ezt tartom a legfontosabbnak. Miután utánaszámoltam,hogy a célom 600kcal lesz, megnéztem,mennyit kellene igazából ennem. Az 1500 kcal sokkolt, sokalltam, úgyhogy úgy voltam vele,minnél kevesebb,annál jobb. NEM!!!!!!!! Alapanyagcsere alá SOHA se szabad menni. Különben löttyedt test,beszűkült gyomor, hízásra való hajlam az eredmény. Ezekről én is hallottam,de elengedtem a fülem mellett,nem tudtam felfogni,miért van ez a gondolkodásmód. A kevés néha többet árt. Persze a túl sok is. Én a mai napig bánom,hogy miért nem hallgattam a neten írt okosságokra.
Ha már anyagcsere,említsük meg a makrókat is. Én elhatároztam,szénhidrátszegény diétát fogok követni. Aha, szinte csak szénhidrátot ettem. Rántott hús, rizs, tea, műzliszelet, kifli, pufirizs,gyümölcsjoghurt. Tehát csupa egészségtelen ételt. Nem figyeltem a rejtett cukrokra, teljes hitben éltem azzal kapcsolatban,hogy alig eszek szénhidrátot. Én inkább zsírszegény étkezésnek mondanám,mert a rántott húson és magvakon kívül nem is ettem zsírt. A fehérjéről nem is beszélve. Húst ritkán ettem, olykor lecsúszott egy kis tükörtojás, de tulajdonképpen semmi fehérjét nem ettem. Fogalmam se volt,hogy szénhidráttal működik a test(a radikális mennyiség FELÉT fogyasztottam), hogy fehérjét is kell bevinni,mégpedig egész sokat,a zsírokat meg hagyhuk. Én teljesen meg voltam győződve,hogy a zsírtól nem hízom,és mivel eddig szénhidrátot zabáltam,azt kell megszorítani.
Viszont a legnagyobb kavar az egészséges ételekkel kapcsolatban volt. Anno a gyümölcsjoghurtot és a műzliszeletet az egyik legegészségesebb táplálékforrásnak hittem. Hát pont nem azok(ma már tiltólistámon vannak) Nem ismertem a rejtett cukrokat, a színezékeket,adalékanyagokat. Néha elolvasgattam,mit tartalmaznak,de nem akartam felfogni. Ugyanez megtörtént a csirkemell sonka és a gyorsfagyasztott rántott hússal is. Betegesen volt bennem az,hogy ezek bizony akkor is egészségesek,mert miért ne lennének: az élelmiszar propaganda a mai napig ilyen reklámokkal van tele: vedd meg a cukorCSÖKKENTETT kekszet, az ötgabonás műzlit, a felvágottakat, a teljes kiőrlésű árukat,stb...igen, tökre szép meg jó, de könyörgöm,mik a többi hozzávalók? Csupa E betű, meg rejtett cukrok és zsírok. Tehát NEM egészségesek. És bizony fél év kellett ahhoz,hogy felfogjam és átlássam ezeket a dolgokat.
Fogyás témakörben még fontosnak tartom azt,hogy megemlítsem az ütemét. Én szívesen fogytam volna napi 2 kilót is. És a mai világ kövér társadalomának is egyik legnagyobb hiánytudása is a fogyás üteme. Rengetegen dőlnek be a csodaszereknek és gyors módszereknek. Minnél gyorsabb,annál rövidebb. Heti 1 kilónál többet nem szabad fogyni,mert az vagy izom, vagy hamar visszacsúszik. Én persze ezeknek nem hittem. Ugyan a csodaszereket mindig is megvetettem, a célom mindig a minnél több kg fogyás volt,és nem érdekelt,honnan.
Ha már zsírégetés, fontos megemlítenem a helyi zsírégetést is. Erről is ,,sokat" hallottam anno,de ne igazán realizáltam. Én csakis hasból akartam fogyni,dr abból sokat. Azt nem tudtam elhinni,hogy ha már belekezdünk a fogyókúrába, a szervezet mindenhonnan elkezdi a zsírt égetni,és lehet,hogy a végén fog csak hasból lemenni a hurka.

Így hirtelen ennyit tudtam összeírni,amiért hálás lenne a mostani énem,ha akkor tudatosul is bennem. Remélem te okosabbak lesztek nálam!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Dolgok, amiket egészen biztosan meg fogsz érteni,ha neked is csapott a vállad

Hogy jól vagyok-e? Mondhatni...

Egy kis update