A tabu boncolgatásának folytatása

Nagyon sajnálom,hogy egy napot kések ezzel a bejegyzéssel,és nem is fogom szépíteni a dolgokat:ráfelejtettem. De mégis itt vagyok,mert engem ia izgalommal tölt el,amikor a volt étkezési naplóimat együtt elemezzük. Ki tudja, 2019-ben lehet,hogy a mostanin is szörnyülködni,vagy nevetni fogok.

Miután március közepe táján eltört az anorexiát éltető mécses, a gyertya tovább pislákolt. Szerettem volna lefogyni(igen,lefogyni,mert a háromnapos szünetben sikerült 45 kilóra feltornáznom magam,és innentől kezdve ijesztő mértékben,már-már lehetetlen szinten lettem hízékony),de alaposabban utánaolvastam a dolgoknak, sőt, egy új füzetet kezdtem,melyet karácsonyra kaptam. Az első oldalon az alábbi szöveg olvasató:

,,73 napnyi diéta után megtört a jég. Leadtam 6,5 kilót, és csinosnak éreztem magam. Azonban a szünetben rádöbbentem, rosszul csináltam mindent. A tápanyagbevitel kevés volt. Így hát elengedtem magam,és szénhidrátdús kajákat zabáltam. Természetesen visszakúszott néhány kiló, az alhasra, de mentségemre szolgál,hogy nem hagytam abba a hasizomgyakorlatokat, sőt,elkezdtem ugrálókötelezni. Állítólag a nagy zabálás után az anyagcsere felgyorsul,remélem is. Mert most más szemszögből látom magam csinosnak, és másból kövérnek. Hosszú utat tettem meg,de egy kanyarral elrontottam. Most újra nekivágok az útnak. Azt hiszem fejlődöm. Nyáron csak az elhatározás volt, ősszel lájtosan csináltam, télen pedig majdnem jól. Nemcsak a fogyás a célom:szeretnék fitt, egészséges lenni, valamint a lelki-testi egyensúlyt megteremteni. Ezért hetente egyszer fogok enni édességet-persze csínjával! Megtanulom a mértékek betartását, és kevesebbszer fogok nézni tükörbe. Naponta ötször fogok étkezni, és keveset. Megkóstolom a natúr joghurtot aszalt gyümölccsel és a turmixokat. Érzem,hogy jó lesz, éa boldog leszek. Ma még eszek hanyagul, de alig várom a holnapot! És ha nem fogyok le,az se baj. Büszke leszek magamra, mert legalább nem hízok! Viszlát éhség!"

Na,akkor kezdjük is el elemezni,mert egy csomó fontos elem van benne. Először is, a ,,csinosnak éreztem magam"kifejezés nem volt őszinte,legalábbis nemegészen. Ugyanis állandóan azt ismételgettem,hogy kövér vagyok,pedig közben egyre jobban kezdtem imádni a csontvázamat. A következő sorokban kiderül,hogy a világnézetem pár napnyi netezés után valóban sokat javult. Én egyébként csodálkozom is,hogyan nem történt meg az,hogy elmeséljem,miért is gondolják sokan a mai napig,hogy nem voltam sose anorexiás. Mert nem kellett pszichológus,hogy egyik napról a másikra már-már radikálisan megváltozzon az ételhez való hozzáállásom. És a kételkedőknek valamilyen szinten igazat is adok. Mert én minden ,,étkezésemet"imádtam, már előtte 2 órával a nyál is összefutott a számban,ételekkel álmodtam,szabadidőmben recepteket olvasgattam. És én nem is akartam ana fogságába esni,mert egyrészt nem is tudtam,mi az a proana meg stb, másrészt én egészségesen akartam lefogyni,csupán a megfelelő információk hiányában éltem. Bármi is volt velem, bárki beláthatja,fejben mégsem voltam toppon. Továbbá ebben a szövegben már felfedezhető a változás: a zabálós napokat nem bűntudatként,hanem anyagcsere gyorsításnak fogtam fel, az valóban egészséges ételeket akartam előnyben részesíteni(bár ekkor még nem ismertem a clean eating és a bio életmód fogalmát,úgyhogy egyes feldolgozott élelmiszerek maradtak), lelkileg is jól akartam magam érezni, és előre megterveztem a csalónapokat. Bónuszpont,hogy új ételeket akartam kipróbálni. DE a BED előjele már itt is látszódik:ma még zaba,holnap diéta.

A következő oldalon a célokat határoztam meg.
-100g és 50g közötti szénhidrát
Ez tulajdonképpen majdnem az eddigi tartományban van,és ezzel nem lehet hízni se,de ugye éppen az ellenkezője volt a célom
-fehér lisztes kenyerek,péksütemények SOHA
A soha kifejezés beteges,és itt is látszik,hogy a pékségben megvásárolt dolgokat vetettem meg, nem mindent,ami tartalmaz fehér lisztet
-borsó,bab,lencse SOHA
Na,most aztán én is tágra nyitott szemekkel nézek. Ez akkora badarság gyerekek...erre a pontra egyáltalán nem emlékeztem
-napi 200g zöldség gyümölcs
Kicsit alacsony,de kezdetnek szerintem megfelelő. Viszonyítás:most négyszer annyit eszek.
-szőlő,aszalt gyümölcs SOHA, banán és dinnye ritkán
Igen,ezekben a legtöbb a gyümölcscukor,de egy diétában simán belefér,úgyhogy ez is agyhalál
-sajtot ritkán,inkább zsírszegényet
Na,ezt is vajon honnan vehettem...igen,sajtot még most se fogyasztok,mivel a legtöbbjük nem elfogadott clean eatinges diétába, DE ekkor még azt nem követtem, simán ehettem volna. Ritkán ettem is,de nem nagyon fordult elő
-húst kötelező!!!rántva ne,hanem párolva
Most biztos minden vegetáriánus meg vegán fel van háborodva, jogosan,mert így kimondva még engem is kiráz a hideg. Nem kötelező,hanem nem árt,ha betartja az ember,HA jólesik neki. Én minden nap 250g húst fogyasztok,mert szeretem nagyon(de csak csirkemell, pulykamell, ritkán comb, és zsírszegényebb halak jöhetnek szóba,más fajtából nem tudnék ennyit enni)és jólesik. Más nem bírja még a szagát se, annak nem is kell erőltetnie,és ez így van jól.
-tojást kötelező! És jó akárhogy(:
Na,már megint ez a fogalomzavar...a húst még talán megérthetjük,de a tojást...utóbbi sokkal nagyobb utálótáborral rendelkezik,mint előbbi. Az elkészítésmód is vitára érdemes...tükörtojáshoz rengeteg olaj kell, és anyu csak napraforgóval engedte.
-krumpli bárhogyan SOHA
Igen,a mai napig ragaszkodom ehhez. Hiába clean, az elkészítés során rengeteg olaj kell,párolva pedig nem szeretem. Emelett még rossz szénhidrátban is dús. Nyár óta nem fogyasztottam semmilyen formában,és nem is hiányzik(na jó...az a balatoni rántott sajt-sült krumpli-ketchup kombó kib.szottul hiányzik,hiába van tele minden szarral:D nem vagyok nagy rántott sajt fan,de az volt életem legjobbja)
-cukor persze SOHA
Beláttam,hogy a műzliszeletek, műzlik, és gyümölcsjoghurtok dúskálnak az ilyenekben,tehát felhagytam velük
-üdítőket SOHA, inkább frissen facsart, házi,ásványvíz,tea
Én kicsi koromban voltam brutális üdítőfogyasztó, viszont az anorexia miatt azóta is rosszul vagyok ízétől,szagától,már a külsejétől is. Már másfél éve nem ittam üdítőt(max biót),és nem is vágyom rá.

A következő oldalon már egy étrendterv van felírva.

Reggeli:lassú felszívódású szénhidrát
Főtt tojás/omlett/tükörtojás, köretnek paradicsom/uborka/paprika
Magvas kifli/rozskenyér/csirkemell sonkával/sajttal

Tízórai:gyors felszívódású
Gyümölcs:alma,narancs,eper,cseresznye,meggy,málna,kiwi

Ebéd:párolt hús zöldséggel

Uzsonna:natúr joghurt zabpehellyel vagy gyümölccsel/turmix/limonádé/gyümölcslé

Vacsora:jégsaláta/görög saláta
Vagy tojásos reggeli

Esetleges ételek:virsli, pászka,puffasztott rizs

Nahát, az igazán cukros,fehér lisztes cuccok valóban eltűntek. Van hús, tojás, zöldség,gyümölcs,értékes szénhidrátok. De hol marad a zsír? És az elegendő fehérje? Hát a kalória? Ennek ellenére úgy gondolom, mégiscsak jobb,mint az eddigi kajálásom, idővel szépen tudtam VOLNA fejleszteni,mert egyáltalán nem tartottam be.

2017.03.20.
Reggeli:2 főtt tojás, 50g koktélparadicsom
Tízórai:200g alma
Ebéd:1 konzerv paradicsomos hal, fél magvas kifli
Vacsora:4db halrudacska, 100g répa
Összesen:77,81 g ch, 727 kcal
Torna:7x50 hasizom, 4perc biciklizés, 10x50ugrálókötél

Végülis van egy apró emelés, változatosabb,egy fokkal jobb minőségű ételek, kevesebb cukor,több fehérje.

2017.03.21.
Reggeli:3 db tükörtojás, fél magvas kifli
Tízórai:150g narancs
Ebéd:4 halrudacska, 50g koktélparadicsom
Uzsonna:1 doboz aktívia, negyed alma
Vacsora:100g párolt csirkemell, 2 salátalevél, 50g koktélparadicsom
Összesen:68,355 g ch, 919,08kcal
Máris jobb. Már majdnem 1000kcal!(: a napi ötszöri étkezés is be van tartva.

2017.03.22.
Reggeli:1 db tk kifli, vajjal, 2 szelet csirkemellel
Tízórai:150g narancs
Ebéd:100g párolt csirkemell, 1 paprika
Uzsonna:50g mogyoró
Vacsora:2 puffasztott búzaszelet, 4 szelet csirkemell sonka
Összesen:71,77g ch, 825 kcal
Változatosság megvan végülis,és hiába volt csak pár száz kcal emelés, nem voltam éhes,szerettem az új,natúrabb ízeket.

2017.03.24.
Reggeli:vizes zabkása, 25 g aszalt áfonya
Tízórai:5 levél saláta
Ebéd:200g paradicsom, 50g mozzarella, 35g olívabogyó, 50g uborka
Uzsonna:1 doboz aktívia, negyed alma
Vacsora:170g cukkini, 200g csirkemell, 100g paradicsom
Összesen:741 kcal, 70g ch
Szinte irigylem a régi énemet,ahogy felevenítem,hogyan tanultam meg főzni,változatosan enni. Persze tudom,hogy továbbra is keveseket ettem.

A következő feljegyzés hétfőről van,mivel a továbbra is kevés kalória miatt elfogott a zabaroham,ami 3 napig tartott ismét.
Viszont elkezdtem receptes könyvet vezetni,melyekben a kalória és a szénhidrát is fel volt tűntetve. Emlékszem, ekkor kezdődtek a kora reggeli kelések,hogy tojásos reggelivel kezdhessem a napjaimat. Anyának is sokszor könyörögtem,hogy vegyen chia magot. Egy bizonyos rutin is kezdett beállni. Hétfőn mindig ugyanazt ettem, kedden az ebéd mindig földimogyoró volt, pénteken szénhidrátdús étellel kezdtem a napot,így az ebéd görögsaláta volt. És ugyan a húsra nem figyeltem annyira, a tojást mindennap bevittem a szervezetembe,mindig más-más formában. A kedvencem a töltött omlett volt:csirkemell sonka, trappista,és olívabogyó a belsejében. De készítettem tamagoyakit, tojásgofrit, tojáskosárkát, kolbászos-paprikás rántottát, paprikában sült tükörtojást, de a lista végtelen. Ahogy haladunk az időben, a zabpehely szénhidráttattalmával is kezdtem kibékülni: étcsokis-epres zabkása, almás gofrit, banános palacsinta. És egy idő után egyre jobban vágytam a több kalóriára. És nem akartam többé megvonni magamtól. Az ezer kalóriás napokat felváltotta az 1400, majd az 1700kcalos napok.

2017.04.01.
Reggeli:1 db tk kifli, 4db csirkemell sonka, 1 db kockasajt
Ebéd:300g húsleves, fél adag görög saláta, 2 szelet rántott hús
Uzsonna:50g mogyoró
Vacsora:kolbászos-paprikás rántotta, 1/4kifli
Összesen:73g ch, 1453 kcal

2017.04.08.
Reggeli:4 db csirkemell sonka, 2 db pászka, 1/4paprika
Tízórai:50g mogyoró
Ebéd:1 tányér meggyleves, 3db szilvás-sajtos-baconos csirkemelltekercs
Uzsonna:5db korpovit, 4db csirkemellsonka
Vacsora:3db baconos kacsamáj, 3 db koktélparadicsom
Összesen:100,83 g ch, 1756kcal

2017.04.10.
Reggeli:3 db főtt tojás, 4 db koktélparadicsom
Tízórai:300g eper
Ebéd:125g tk kenyér, 1 konzerv paradicsomos hal
Uzsonna:4 db amaránt golyó
Vacsora:7db epres túrógombóc
(Igen,itt már kísérleteztem finomságokkal is)
Összesen:126g ch, 1666kcal

Viszont ez az utolsó nap,amit jegyeztem. Mert innentől már nem éreztem szükségét a napló vetezésének, pár hét múlva pedig,teljesen érthetetlen módon rámjöttek a BEDes rohamok. Ilyenkor a megtakarított pénzemmel járkáltam a szomszédos boltba vaníliás karikáért, csokis ostyáért, édes kekszekért,na,de előtte a spájzot is kifosztottam.

Ez a beszámoló is kicsit hosszasra sikeredett,de remélem tetszett ez a betekintő is. Még valószínűleg 2 rész várható, jövőhéten nem felejtem el(;

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Dolgok, amiket egészen biztosan meg fogsz érteni,ha neked is csapott a vállad

Hogy jól vagyok-e? Mondhatni...

Egy kis update