Ezért NE legyél anorexiás!!!

Habár ,,csak" 4 hónapig voltam anorexiás, ennek a rövid időnek a mai napig vannak hatásai. Én ellenzem az éheztetést, habár nekem anno nem ez volt az elsődleges célom,mégis beleestem ebbe  a csapdába,mégpedig a tudatlanság és a lustaság miatt. A mai napig bánom azt a pillanatot,amikor az ördögi ,,diétámat" tervezgettem, átkozom azokat a perceket. Leginkább saját tapasztalatokat fogok felsorolni,de 1-2 a netről szedett,általános adat lesz.

1. Kétszer erősebb hízási hajlam
Attól,hogy éhezteted magad,nem feltétlenül fogsz vékonyabb lenni,sőt! A tested csökkenteni fogja a kalória bevételt,és átvált éhező üzemmódba,ezért minden apró kalóriácskát raktározni fog. Ha már belevágtál a koplalásba,azaz alapanyagcsere alatt étkezel, érdemes hetente 100-200 kcallal növelni a mennyiséget, attól függ,mennyire ettél eddig keveset. Eleinte lehet,hogy apró hízás fog jeletkezni, de ne rettenj vissza, hamar visszaáll az anyagcseréd(:

2. Hajad minősége romlik
Legyen akár hullásról,akár töredezésről,akár fakulásról szó, az anorexia minden bizonnyal rá fogja nyomi bélyegét a hajadra. És sajnos ez nem egy hamar fog visszaállni. Az én hajam lassan 1 éve olyan,mint egy boglya, össze-vissza van töredezve,és semmi sem segít rajta. Arról nem beszélve,hogy nem is nő.

3. Fáradékonyság
Az alapanyagcsere alatti étkezés miatt sokszor fájhat a fejed,netán ájulási rohamok is előjöhetnek. Arról nem is beszélve,hogy a hangulatod is merőben rossz lesz. Mintha nem is élnél,csak lennél. Nem fog az agyad,a memóriád romolhat. Nem tudsz reagálni gyorsan a dolgokra,az érzelmeid eltompulhatnak,és a szeretteidet is elveszítheted.

5. Bőr és körömproblémák
A bőrön alacsony zsírszázalék esetén pihe-puha szőrök jelenhetnek meg,  és szárazzá válhat. A köröm is le fog törni, be fog repedezni a vitaminhiány miatt. Nem jó párosítás.

6. Beszűkült gyomor
Az én gyomrom nagyon nehezen viselte a térfogat változást. Hiába tért vissza mára már a normális nagyságához, még mindig jelentkeznek puffadásszerű tünetek egyes étkezések során. Már 350 g kajától is sokkal nagyobbnak hat,hiába ettem csak 200 kcalt. Arról nem is beszélve,hogy 3,5 óránál többet nem bírok ki evés nélkül.

7. Falásrohamok
Még a legelszántabb anorexiásnál is jelentkezik a binge egy idő után. Engem ugyan nem kísért végig, nem voltak falásrohamaim, de sajnos a rosszabbik fajta kapott el,amelyről még később lesz szó. Ezek a falásrohamok borzalmasan felborítják a test ritmusát: a szervezet elkezd raktározni, a bűntudatról nem is beszélve. A fáradékonyságérzet megmarad, a has felpuffad, netán hányási roham is előjöhet. És akkor még azt nem is említettem,hogy a binge során egészségtelen ételeket tömsz magadba, melyel megannyi egészségügyi hatással lehetnek rád: megemelkedett vércukor, a gyomor nem tudja megemészteni a hirtelen étellöketet, stb..,

8. Izomcsökkenés
Mondd csak,mi annak az értelme,hogy az izmot leadod,a zsír pedig megmarad? A látvány pedig narancsbőr. A kevés izom miatt alapvető dolgokhoz is rengeteg erőfeszítés szükséges. Utána pedig nehéz visszavenni az izmot.

9. Egyenes út más betegségekhez
Binge eating disorder, depresszió, bulímia, és még sorolhatnám. Az anorexiából nagyon nehéz kikecmeregni, hiszen a gyógyulás folyamán az egyén számára eljön a pillanat,amikor újra kövérnek gondolja magát,ezért visszaesik,netán bulímiás lesz. A másik véglet pedig, amikor annyira rákap az ételre,hogy folyamatos falásrohamok gyötrik, a gyors hízás miatt pedig szélsőséges esetekben akár fatorexiás is lehet!

10. Hormonháztartás
Sokan vannak,akiknek soha többé nem jön meg,éppen ezért meddővé válnak. A szerencsésebbek gyógyszerrel tudják kezelni a helyzetet, de sajnos ez se a legjobb megoldás, mivel ezek a pirulák tartogaznak sok rossz mellékhatást is.

Kedves anorexiára vágyó olvasóm!
Őszintén remélem,hogy időben észhez térítettelek, és kellően eltántorítottalak ettől a betegségtől,melyet sajnos manapság életmódnak is becéznek. Kérlek vedd figyelembe az egészséget! Találd meg a számodra megfelelő irányzatot, egyél egészségesen, sportolj,és ha netán egy kis plusz kilóval is rendelkezel,gyorsan le fog olvadni. Kérlek soha ne egyél alapanyagcsere alatt, és vegyél magadhoz elég fehérjét! A végeredmény egy boldog,csodálatos élet,nem pedig egy szenvedés.(:

Kedves anorexiás olvasóm!
Őszintén remélem,hogy felnyitottam a szemedet,hogy ez nem egy hosszútávú, boldog élet. Mennj el pszichológushoz, nyílj meg szeretteidnek,netán ülj be kórházba. Nagyon drukkolok ahhoz,hogy meggyógyulj,és boldog életet élj!(:

Kedves anorexiából gyógyuló olvasóm!
Őszintén remélem,nem ijesztettelek meg a gyógyulástól. Sőt, a célom az volt,hogy motiváljalak téged,mert a cél létezik,amely egy boldog élet! Kívánok Neked is sok szerencsét és boldogságot!(:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Dolgok, amiket egészen biztosan meg fogsz érteni,ha neked is csapott a vállad

Hogy jól vagyok-e? Mondhatni...

Egy kis update