Élet a zabaroham után, avagy mit tegyél a binge után fogyókúrázóként?

Rengeteg cikk szól binge eating disordereseknek, fogyókúrázóknak, kezdő életmódváltóknak, sőt, ,,átlag"embereknek, hogyan győzzék le a falási rohamokat. Szerencsére ebben is van tapasztalatom,de mivel már sokan írtak a megelőzésről, és nálam is az utána teendő dolgok aktuálisak, erről szeretnék ma írni. Sokáig kutattam ilyen tippek után,és nem sokra jutottam. Ahány féle szervezet,annyi megoldás. Ismerjük ki a testünket,és ne tegyünk benne nagyobb kárt!

1.,,Az élet megy tovább"
A legfontosabb szabály, és ez mindenkinél alapnak kell lennie:kicsit rázzuk meg a fejünket, és folytassuk az étrendet. Mintha mi sem történt volna. A léleknek is fel kell dolgoznia ezt a ,,sokkot",nemcsak a testnek.

2.Okok keresése
Igenis tekintsünk vissza a közelmúltba,és keressük a miérteket. Ha alacsony kalóriás diétán vagy, netán valamely tápanyagcsoportot iktattad ki(pld glutén),érthető a habzsi-babzsi. Attól még,hogy fejben racionálisan el tudod dönteni,mit fogyasztassz,attól még a szervezetet nem lehet átverni:igenis minden tápanyagcsoportra szükségünk van,hiány esetén pedig a test így jelez. Az sem kizárható,hogy unatkoztál, esetleg egy rossz esemény miatt összetört lelked mécsese. Bármi is állhat a binge mögött,érdemes kiderítenünk, mert a továbbiakban segítségünkre lehet.

3.Megoldás keresése
Szorosan kapcsolódik a kettes ponthoz. Ha eddig diétáztál, mindenképpen folytasd. Ne éheztesd magad,de a másik végletbe se mennj át,és ne hagyd annyiban hosszú és nehéz munkádat. Volt egy falásod,na és? A lónak négy lába van,mégis megbotlik. Emberek vagyunk, és mindenki hibázhat. Te most így,és ez van. Ez még nem azt jelenti,hogy csődtömeg vagy,és sose fogyhatsz le. El sem hinnéd,hány olyan fogyás sikersztori van,amelyben megjelennek az extra csalónapok. Fel kell állni,és folytatni.

4.Változtatás
Két féle végkifejlet van:a szerencsésebbeknek felgyorsul a fogyás, míg másoknak lelassul. Utóbbi hatalmas kalória esetén érthető is. Még mielőtt belekezdenél csökkenteni, érdemes várnod 1-2 hetet. Ugyanis valószínűleg ,,csak"víz rakódik rád, maximum 2-3 deka zsír,de az is gyorsan le szokott menni. Ha már minden kötél szakad, csökkenthetsz,szigoríthatsz az étrendeden,DE vigyázz! Nehogy ismét a zabálásban leld magad! Ha nagyon bírod,és van hova csökkenteni, -200kcal simán mehet,és kicsit több torna, úgy tuti gyorsan elégeted azt a sok pluszt. De a legfontosabb:a víz bevitel. Igyál akár kétszer több vizet is,hidd el,kívánni fogja a szervezeted,és nagyon sokat segít a víz leadásához valamint az anyagcsere begyorsításához!

5.Önbizalom
Fontos,hogy ne stresszelj a bevitt mennyiségen, ne legyen lelkiismeret furdalásod, ÉS NE hánytasd magad!!! Inkább gondolj arra,milyen finomakat ettél,most kielégítetted a vágyaidat. Az ételtől nem szabad,hogy bűntudatunk legyen. Hiszen az étel nem bűn,hanem erőforrás,legyen bármilyen minőségű. Ne hagyd,hogy a sötét gondolatok beárnyékolják a napodat,vagy esetleg az egész heted! Csak mosolyogj(:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Dolgok, amiket egészen biztosan meg fogsz érteni,ha neked is csapott a vállad

Hogy jól vagyok-e? Mondhatni...

Egy kis update